streda 23. júla 2014

Meditačná Príprava a Dýchanie

Keďže sme si v minulom článku popísali štruktúru duše, pričom sme vyzdvihli dôležitosť spojenia medzi jej vedomou a podvedomou časťou, môžeme pomaly prikročiť k prvej meditačnej technike. Nazývam ju Synchronizačné Dýchanie. Najskôr však základy.

Synchronizačné Dýchanie resp. Synchronizačná Meditácia je vlastne prvým zhmotnením všetkých teoretických článkov, ktoré som dodnes uverejnil na tomto blogu. Z môjho pohľadu ide o veľmi efektívnu formu bezpečnej meditácie, ktorá v našich zemepisných šírkach nebola dodnes nikde uverejnená. Minimálne nie v takom rozsahu ako bude popísaná v nasledujúcom článku. Obdobné dýchacie techniky však môžete nájsť tak v jóge ako aj v knihách od Františka Bardona (Brána k opravdovému zasvěcení). Technika, ktorú však popíšem je ešte rozvinutejšia. Pokojne môžete zabudnúť na relaxačné cvičenia ako nám ich prezentuje jóga alebo psychologické smery napr. v podaní Psychoanalýzy a Psychosyntézy. Psychosyntéza je založená na učení C. G. Junga a vykazuje vysoké známky podobnosti s Kabalou. Navyše, je všeobecne známe, že C. G. Jung bol v úzkom kontakte s kabalistickou doktrínou a staval na nej svoj vlastný výskum a práce. (Kabbalistic Visions: C. G. Jung and Jewish Mysticism by Sanford Drob; Psychosynthesis by Roberto Assagioli). Mnohé moderné psychologické modely popisujúce napr. povahové črty a charakter človeka sú rovnako založené na kabalistickom učení.

Synchronizačné Dýchanie predstavuje skvelý úvod do meditovania vôbec. Ide o úplný základ, z ktorého budú vychádzať ďalšie, pokročilejšie meditačné techniky. Je preto potrebné venovať mu náležitú pozornosť. Osobne ho cvičím každý deň a len veľmi zriedkavo niektorý deň vynechám. Na začiatku vám toto cvičenie zaberie približne 35 minút. Časom keď už naberiete prax, môže trvať menej, približne 4 až 8 minút. Venovať denne 35 minút svojej duši v konečnom dôsledku nie je veľa, keď vezmete v úvahu koľko času denne venujete iným aktivitám, napríklad svojmu telu. Našťastie, ľudia fungujú na základe návykov, takže ak si naplánujete každý deň nejakú dobu pre cvičenie, rýchlo si na to zvyknete. V súčasnosti toto cvičenie používam ako relaxáciu, uzavretie pred vnímaním piatimi zmyslami a na naladenie sa na jemnú energiu - čiže ako prípravu na pokročilejšie meditácie. Meditujem ráno aj večer, ale pokiaľ je kalendár neúprosný, zaradím len rannú alebo večernú meditáciu. Samozrejme, Synchronizačné Dýchanie je neskôr možné použiť aj na ďalšie účely.

Toto cvičenie má veľmi silné liečebné a harmonické účinky tak pre telo ako aj pre dušu. Dovolím si tiež tvrdiť, že to ešte jeho účinky popisujem veľmi skromne. Vravím tak z osobnej skúsenosti, pričom výsledky možno očakávať veľmi rýchlo pokiaľ budete cvičiť denne. Práve rýchle výsledky Synchronizačného Dýchania ma motivovali venovať sa meditáciám naďalej a naplno. Niektoré z účinkov sú nasledovné:

·         a) Naladenie sa na jemnú energiu a jej preciťovanie
·         b) Uvoľnenie tela a odvrátenie od piatich zmyslov
·         c) Spriatelenie podvedomia, čo zlepšuje jeho ovládanie prostredníctvom Vedomia
·    d) Čistenie podvedomia a jeho posilnenie. Toto je dôležité pre lepšie fungovanie pokročilých meditačných a magických techník pretože je to práve zle nastavené podvedomie, ktoré bráni manifestácii ľudských túžob. Posilnená duša bude zároveň lepšie pripravená na prijímanie Svetla. Fungovanie vedomia a podvedomia je pomerne jednoducho a zaujímavo popísané v prácach Fredericka Bailesa*, jedného zo zakladatelov hnutia Nová Myšlienka, z ktorej vychádza aj pomerne známa, avšak povrchne napísaná kniha The Secret. K efektívnemu používaniu afirmácií, ktoré sú hlavným nástrojom transformácie človeka v hnutí Nová Myšlienka sa dostaneme v niektorom z budúcich článkov.

Predpoklady pre meditáciu sú dva. Správne dýchanie a schopnosť ležať alebo sedieť bez pohnutia po celú dobu cvičenia.

Poloha tela

Osobne odporúčam vykonávať túto meditáciu najskôr v ľahu na chrbte, päty jemne od seba a pričom dlane sú otočené takmer smerom k stropu. Najmä z toho dôvodu, že na dlaniach máme väčší cit a úlohou meditácie je odvrátiť svoju pozornosť od vnímania reality piatimi zmyslami.  Ideálne je ležať na matraci, a kto chce môže si pod zadnú časť krku zrolovať uterák pre väčšie pohodlie a uvoľnenie. Neskôr teda môžete zaradiť meditáciu v sede, ja osobne tieto dve polohy striedam podľa pocitu a podľa toho aká meditácia nasleduje. Pri sedení je vhodné mať nohy trochu od seba, kolená a telo v pravom uhle pričom chrbát musí byť vystretý. Ruky môžu voľne spočívať na stehnách. Oči sú zatvorené. Ako vedľajší účinok  zotrvania v jednej polohe je budovanie Vôle.

Dýchanie

V tejto meditácii pocítime prvý náznak jemnej energie v našom tele. Z kabalistického pohľadu energia vychádza z už spomínaného Ain Sof Aur (Nekonečného Svetla) ktoré je nad časom, priestorom a udalosťami, a teda je ešte nemanifestované. Toto Svetlo (v preklade Aur resp. AVR) sa potom transformuje do neviditeľnej podoby, ktorá zapĺňa celý vesmír a my ju teda v materiálnej úrovni nevidíme. V tomto stave sa táto energia resp. Svetlo nazýva AViR. Staré texty nás informujú, že ľudia túto kozmickú energiu Avir vdychujú nevedome spolu s kyslíkom. V tele človeka sa potom táto sila transformuje na použiteľnú podobu, ktorú nazývajú Ruchanut. Budeme teda vdychovať Avir do nášho tela vedome a zároveň ho aj pociťovať. Verím, že Avir pocíti každý kto bude pár týždňov denne cvičiť. Nie každý ho však bude pociťovať rovnako intenzívne, čo však nie je podstatné pretože efekt z cvičenia sa dostaví bez ohľadu na to ako intenzívne vnímame túto energiu. Pre účely meditácie teda akceptujme, že duchovná energia Avir je všade okolo nás a my sme v podstate jej manifestovanou súčasťou.

Ako sme si už spomenuli v predošlom článku s názvom Boh a Stvorenie Svetov, dýchanie je vonkajšou reprezentáciou interakcie medzi prapôvodným Ain a Sof. V hebrejčine sa najvyššia božská časť duše nazýva Neshamah (tzv. rodičovská duša, v psychológii super-vedomie), pričom dýchanie sa nazýva Neshimah takže aj tu je vidieť určitá spojitosť. Dnes je všeobecne známe, že dýchanie je ovládané tak podvedomou ako aj vedomou časťou mysle. Môžeme dýchať vedome tým, že sa rozhodneme kedykoľvek nadýchnuť, vydýchnuť alebo zadržať dych. Zároveň však dýchame podvedome, vždy keď sa na dýchanie nesústredíme, prípadne počas spánku. Dych ako reprezentácia života samotného teda predstavuje určité spojenie medzi vedomou a podvedomou časťou mysle a pre meditačné účely je skvelým nástrojom, resp. médiom, prostredníctvom ktorého možno dosahovať potrebné telesné, duševné či duchovné zmeny. Ľudský dych je tiež akýmsi miniatúrnym zosobnením Dychu Boha, ktorý ho použil na to, aby biblickému Adamovi vdýchol život.

Technika dychu

Pozitívne zdravotné účinky vedomého rytmického dýchania sú nespočetné a preto sú mimo obsahu tohto článku. V hebrejčine dokonca existuje úzka súvislosť medzi slovom Avir (vzduch, energia) a slovom zdravie (Bari). Je známe, že kultivovanie dychu dokáže zázraky. Spomeňme si napríklad na majstra dychu z našich zemepisných šírok. Je ním hĺbkový potápač Stig Avall Severinsen, ktorý drží svetový rekord v zadržaní dychu pod vodou na dobu 22 minút. Samozrejme súčasťou jeho tréningu sú dychové cvičenia pochádzajúce z jógy (Breatheology by S. A. Severinsen). 

Ako teda dýchať?

Existuje niekoľko dýchacích techník, avšak najdôležitejšia z nich sa nazýva Úplné dýchanie, ktoré je známe aj v jóge. V neskorších článkoch uvediem aj ďalšie techniky. Tu je popis ako Úplne dýchať. Než začnete s prvou meditáciou párkrát si ho vyskúšajte aspoň po dobu 4 – 5 minút. Nádych a výdych by ste mali byť schopní v pohode zvládať v nasledovnom tempe: 

1. nádych cez pootvorené ústa 7 – 10 sekúnd, 
2. zadržanie 1 sekunda, výdych cez pootvorené ústa 7 – 10 sekúnd, 
3. zadržanie 1 sekunda. 

Môžete počítať v mysli, pričom nezáleží na tom, či viete presne odhadnúť dĺžku jednej sekundy. Pokiaľ by ste toto nezvládali, pokojne mi napíšte a pošlem vám prípravné dychové cvičenia, ktoré vám rýchlo pomôžu dostať sa na uvedenú úroveň dýchania.

Tu je celá technika Úplného dýchania. Upozorňujem, že toto ešte nie je Synchronizačná Meditácia resp. Synchronizačné Dýchanie:


1. Sadnite si, prípadne ľahnite tak ako bolo popísané vyššie v tomto článku a zavrite oči. 
2. Pomaly vydýchnite ústami všetok vzduch, aj z bránice. Mala by sa vám stiahnuť dovnútra. 
3. Začnite vdychovať vzduch ústami do brucha, aby sa vám začalo rozťahovať. Keď brucho dostatočne naplníte, plynule začnite napĺňať pľúcnu časť až dovrchu tak, že sa vám hrudník jemne roztiahne a zdvihne. Počítajte pritom v duchu do 7. 
4. Zadržte voľne (nie napäto) dych na jednu sekundu a potom pozvoľna ale kontrolovanie a pomaly vydýchnite ústami tak, že sa vám najskôr zníži a vyprázdni hrudná časť a ďalej plynule brušná časť. Môžete pritom stiahnuť bránicu dovnútra, aby ste si boli istí, že ste vydýchli všetok vzduch. Počítajte pritom do 7 a dolu zasa pozvoľna zadržte na približne 1 sekundu. 
5. Opakujte po dobu aspoň 5 minút. Skúste si toto dýchanie pár dní po sebe tak, že sa pokúsite zvyšovať počítanie aspoň do 10 pri výdychu aj nádychu. Pokiaľ to pohodlne zvládate, môžete pristúpiť k Synchronizačnému Dýchaniu, ktoré popíšem v nasledovnom článku.

* Basic Principles of The Science of Mind a Hidden Power for Human Problems by F. Bailes


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.